Неділя, 05.05.2024, 17:01

Рівненський "ІНВАСПОРТ"

Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Увійти
Соц. мережі
Міні чат
Статистика

Онлайн: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Наше опитування
Дайте оцінку нашому сайту
Всього відповідей: 910
Сайт існує

Головна

Головна » 2012 » Грудень » 27 » Психологічний супровід спортсменів в «Інваспорті».
11:27
Психологічний супровід спортсменів в «Інваспорті».
Психологічний супровід спортсменів в «Інваспорті»



Що може спортивний психолог?
У психологічному забезпеченні спортивної діяльності виділяють наступні основні напрямки роботи спортивного психолога: психодіагностику, психопрофілактику, психологічну підготовку, корекцію та управління психічним станом і поведінкою спортсмена в умовах тренувань та змагань.

Психодіагностика передує конкретній практичній роботі спортивного психолога. Психодіагностика в спорті - це використання методів психології для оцінки тих психічних процесів, станів й якостей спортсменів, від яких залежить успіх спортивної діяльності. Проводиться вона для того, щоб в подальшому сформулювати психологічні рекомендації для спортсменів і тренерів, а також спланувати й більш ефективно здійснити систему впливів на спортсменів.
Психопрофілактика спрямована на своєчасне попередження виникнення негативних психічних станів та відхилень у становленні особистості спортсменів.
Психологічна підготовка - вирішує завдання формування і удосконалення властивостей, якостей та рис, які забезпечують успіх у спортивній діяльності (вольові якості, впевненість у собі, концентрація уваги, навички саморегуляції та ін.).
Корекція та управління психічними станами і поведінкою - вирішує завдання створення сприятливих психічних станів: робочих на тренуваннях, передзмагальних та змагальних на змаганнях; а також корекція несприятливих психічних станів, що заважають у досягненні успіху (тривожність, фрустрація, невпевненість у собі, депресивні стани та ін.).
Крім того, у спортивній кар'єрі бувають періоди кризи, які можуть бути обумовлені різними чинниками: невдачею виступу на змаганнях, травмуванням, зміною тренера чи спортивного клубу, обставинами особистого життя та ін. Спортивний психолог допомагає спортсмену знайти вихід із такої ситуації, що надає останньому сили для но¬вих спортивних досягнень.
Основні завдання психологічного супроводу при підготовці спортсменів в «Інваспорті» спрямовуються на: досягнення позитивних змін в емоційній сфері; зниження рівня особистісної та ситуативної тривожності; уникнення або подолання депресивних станів; корекцію неадекватних самооцінок; оволодіння мистецтвом саморегуляції та самореабілітації, що полягає у формуванні здатності до самодопомоги та продуктивного подолання кризових ситуацій; розкриття особистісного потенціалу, стимулювання до самостійного пошуку нових можливостей самореалізації, зокрема у спортивній діяльності.

Переглядів: 1617 | Додав: AllaSpPsy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]